Bilgilendirme Foruma giriş veya şifre ile ilgili sorun yaşayanlar [email protected] adresine sorunu anlatarak mail atabilirsiniz.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası

aktan78ak

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
1,180
241
63
1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CAE) ; 21 Mart gününü Kuzey Yarım kürede ilkbaharın,Güney Yarim kürede sonbaharın başlangıç günü olarak kabül etmiş,ve Mirleşmiş Milletlet Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.O günden bu yana 21 Mart " Dünya Ormancılık Günü" 21 Mart içerisine alan haftaya da " Ormancılık Haftası" olarak kutlanmağa başlanmiştır.Ayrıca ülkemızde 21-26 Mart tarihleri arasinda Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramı olarak kabul edilmiştir.
 

Ekli dosyalar

aktan78ak

Tanınmış üye
Aktif Üye
Ayrıcalıklı Üye
1,180
241
63
1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CAE) ; 21 Mart gününü Kuzey Yarım kürede ilkbaharın,Güney Yarim kürede sonbaharın başlangıç günü olarak kabül etmiş,ve Mirleşmiş Milletlet Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.O günden bu yana 21 Mart " Dünya Ormancılık Günü" 21 Mart içerisine alan haftaya da " Ormancılık Haftası" olarak kutlanmağa başlanmiştır.Ayrıca ülkemızde 21-26 Mart tarihleri arasinda Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramı olarak kabul edilmiştir.
1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CAE) ; 21 Mart gününü Kuzey Yarım kürede ilkbaharın,Güney Yarim kürede sonbaharın başlangıç günü olarak kabül etmiş,ve Mirleşmiş Milletlet Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.O günden bu yana 21 Mart " Dünya Ormancılık Günü" 21 Mart içerisine alan haftaya da " Ormancılık Haftası" olarak kutlanmağa başlanmiştır.Ayrıca ülkemızde 21-26 Mart tarihleri arasinda Ormancılık Günü ve Ağaç Bayramı olarak kabul edilmiştir.[/QUOT
Bu fotoğraf ogm yangin helikopteri ile kayseri havaalanindan 05.30 civari kalkip hatay yangın bölgesine bulut üstü üçuşta güneşin doğuşu çekilmiştir.ışıklarin altindaki dağlar değil, bulutlar..2018 ağustos
 

Silinen Üye

Yeni üye
Yeni Üye
0
0
0
Nevruz nedir? Nevruz Bayramı ne zaman, nerede ve neden kutlanır?
Her yıl dünyanın birçok yeri 21 Mart tarihinde Nevruz'u kutluyor. Bazı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanan Nevruz genel olarak bahar bayramı olarak kutlanıyor. Peki Nevruz nedir? Nevruz Bayramı ne zaman, nerede ve neden kutlanır? Nevruz ne anlama geliyor, İşte baharın müjdecisi nevruz hakkında merak edilenler...
08:02 - 21 Mart 2018
HaberlerGündem




  • NEVRUZ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

    Baharın gelişini müjdeleyen bir Nevruz daha geldi. Nevruz bayramı birçok ülkede coşkuyla kutlanacak. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamına geliyor. Kışın çekilip, baharın etkilerinin iyice kendini göstereceği tarihler gelirken kutlanan Nevruz’un tarihi kökenleri ne? Nevruz hangi ülkelerde neden kutlanır? İşte ayrıntılar…

    Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

    2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı “Dünya Nevruz Bayramı” olarak kabul etmektedir.

    NEVRUZ’UN İSİM KÖKENİ

    Kelimenin aslı eski Farsçadan gelir: Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün birleşerek oluşturmuşlardır. Anlamı “yeni gün/günışığı” dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır (nev: yeni + ruz: gün; anlamı “yeni gün”)
    İrani dillerdeki Gün anlamına gelen Ruz (Farsça), Roç (Beluçca), Roc (Zazaca), Roz (Soranice) ya da Roj (Kurmanci) sözcükleri Proto-İranicenin “Rauça”sından gelir. Bu da eski Hint-Avrupacanın manası Işık olan *Leuk- kelime köküne dayanmaktadır. Şu en eski şekilden Rusçadaki Luç, Almancadaki Licht, Yunancadaki Leukós, Latincedeki Lux, İngilizcedeki Light ve Ermenicedeki Luy da oluşmuşlar. Proto-Iranicede Rusçadaki gibi bir k > ç ses ertelemesi ortaya çıkmışdır ve ayrıca ‘L' sesi ‘R'ye dönüşmüştür.
    Eski İrani dili olan Avesta dilinde Raôçah zamanında esasdan Işık demekti. Eski hint-ari dilindeyse (Bugünkü Kuzey Hindistanda varolan dil grubu) Roçiş kulanılmaktadır.
    Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur.

    NEVRUZ NERELERDE KUTLANIYOR?

    Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycan'da Novruz, Kazakistan'da Nawrız meyramı , Kırgızistan'da Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri'nde Mevris adları ile anılır.

    Farsça'da yazılışı Nouruz'dur. Türk kökenli bir devlet olan Kazakistan'da Navrız meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk'ta ise Sultan Nevruz olarak isimlendirilir.
 
Üst